VGTU Architektūros fakultetas sukvietė INAD 2017 dalyvius

INAD 2017

 

2017 m. balandžio 26 d. Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Architektūros ir Kūrybinių industrijų fakultetuose vyko INAD 2017 (Tarptautinės triukšmo suvokimo dienos) minėjimas. Triukšmo supratimo dienos renginius 1996 metais inicijavo Jungtinėse Amerikos Valstijose įkurtas Klausos komunikacijos centras. Kasmet daugiau nei penkiasdešimt šalių palaiko šią iniciatyvą balandžio mėnesio trečiadienį organizuojamais minėjimais.

Šiais metais pirmą kartą buvo minima Europos tarptautinė triukšmo supratimo diena (https://euracoustics.org/INAD2017/). Europos akustikų asociacija (EAA) bendradarbiavo su Europos komisija (Aplinkos generaliniu direktoratu) ir Europos Aplinkos Agentūra koordinuojant ir vykdant šių metų renginius. Europos akustikų asociacijos (EAA) prašymu ir Lietuvos akustikų sąjungos (LAS) iniciatyva šių metų renginys pirmą kartą buvo organizuotas VGTU kartu partneriu UAB „Paroc“.

Jau 22-ą kartą vykstantį tarptautinį renginį atidarė ir sveikinimo žodį susirinkusiems perdavė Architektūros fakulteto dekanas Liutauras Nekrošius ir Statybos fakulteto prodekanė Jolanta Tamošaitienė. Apžvalginius triukšmo valdymo problematikos pranešimus skaitė šios srities ekspertai. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Valdas Uscila pristatė valstybės triukšmo valdymo politikos gaires. VGTU atstovai Akustikos laboratorijos vedėjas Aleksandras Jagniatinskis ir Lietuvos akustikų sąjungos prezidentas Marius Mickaitis supažindino su pastatų apsaugos nuo triukšmo aktualijomis. Praktinius sprendimus pastatų garso izoliacijai užtikrinti pristatė UAB „Paroc“ architektas Giedrius Gelusevičius. Profesorė Eglė Jotautienė pristatė kartu su Gediminu Vasiliausku Aleksandro Stulginskio universitete atliekamus transporto triukšmo tyrimus. Didelį auditorijos susidomėjimą sukėlė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriaus Ryčio Ambrazevičiaus pristatyti muzikinės akustikos ir garsų tyrimai, kurių ciklas buvo nominuotas Lietuvos mokslo premijai.

Renginio dalyviai, tarp kurių buvo Lietuvos Respublikos Vyriausybės, ministerijų, savivaldybių, sveikatos priežiūros ir kitų įstaigų bei organizacijų atstovai, aktyviai diskutavo aktualiais triukšmo poveikio sveikatai ir jo mažinimo klausimais. Buvo pasiektas minėjimo tikslas: viešinti apsaugos nuo triukšmo svarbą, atkreipti gyventojų dėmesį į neigiamą ilgai trunkančio triukšmo poveikį.


VGTU Architektūros fakulteto dekanas Liutauras Nekrošius

VGTU Statybos fakulteto prodekanė Jolanta Tamošaitienė

LR Sveikatos apsaugos ministerijos vyr. specialistas Valdas Uscila

VGTU Akustikos laboratorijos vedėjas Aleksandras Jagniatinskis

Aleksandro Stulginskio universiteto profesorė Eglė Jotautienė

UAB „Paroc“ architektas Giedrius Gelusevičius

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius Rytis Ambrazevičius

Lietuvos akustikų sąjungos prezidentas Marius Mickaitis


 

Dalinkimės: